Liberadas 300 tortugas mediterráneas en el Parc Natural de Montsant




El día 13 de octubre se llevó a cabo la liberación de casi 300 tortugas mediterráneas (Testudo hermanni hermanni) mayormente adultas en el Parc Natural de Montsant (Tarragona).

Desde el año 2005 el Departamento de Agricultura, Ganadería, Pesca, Alimentación y Medio natural de la Generalitat de Catalunya lleva a cabo un proyecto de reintroducción de la tortuga mediterránea en el Parc Natural de Montsant con el objetivo final de conseguir una población viable de tortuga mediterránea en Montsant. Hasta el día de hoy se han liberado 2.129 ejemplares.

Este programa de reintroducción se realiza con la colaboración del Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC) que gestiona y hace el seguimiento de las tortugas liberadas y trabaja conjuntamente con el equipo técnico de la brigada del parque.

Este año, tal y como ha sucedido en los últimos 4 años del proyecto, se ha contado con el apoyo de la Consejería de Agricultura, Medio Ambiente y Territorio del Gobierno de las Islas Baleares, que a través del centro de recuperación de fauna salvaje del GOB Menorca, nos ha permitido disponer de un gran número de tortugas mediterráneas recuperadas en este centro, que permitirán aumentar de forma importante la presencia de este quelonio en el Parc Natural de Montsant, y de rebote, a Catalunya. Gracias pues a la colaboración de administraciones y centros de recuperación este proyecto camina con paso firme.

Recordar que la tortuga mediterránea tiene una de las distribuciones geográficas más reducidas de Europa Occidental. Catalunya juntamente con el País Valenciano, son los únicos territorios de la Península Ibérica que cuentan con poblaciones, focalizadas en seis espacios naturales protegidos: el Parc Natural de Garraf, el Parc Natural del Delta de l’Ebre, el Paratge Natural de l’Albera, El Parc Natural de la Serra d’Irta, la Serra de Llaberia y el Parc Natural de Montsant.

La especies está gravemente amenazada de extinción por culpa de la destrucción de su hábitat (incendios forestales) y la captura, todavía, para ser destinadas al mercado de mascotas (ilegal). Su futuro en Catalunya pasa por la conservación de la única población natural, presente en el Paratge Natural de l’Albera (Girona) y por potenciar la creación de nuevas poblaciones dentro del área de distribución histórica y potencial de la especie, con el objetivo de establecer una red de espacios que le sirvan de refugio.


-----------------------------------------------------------

Alliberament de 300 tortugues mediterrànies al Parc Natural de Montsant

El dia 13 d’octubre, es va dur a terme l’alliberament de quasi 300 tortugues mediterrànies (Testudo hermanni hermanni) majoritàriament adultes al Parc Natural de Montsant.

Des de l’any 2005, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi natural de la Generalitat de Catalunya duu a terme un projecte de reintroducció de la tortuga mediterrània en el Parc Natural de Montsant amb l’objectiu final d’aconseguir una població viable de tortuga mediterrània a Montsant. Fins a dia d’avui s’hi han alliberat 2129 exemplars.

Aquest programa de reintroducció es realitza amb la col·laboració del Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC) que gestiona i fa el seguiment de les tortugues alliberades i que treballa conjuntament amb l’equip tècnic i de la brigada del parc.

Tanmateix enguany, com ha succeït en els darrers quatre anys del projecte,  s’ha comptat amb el suport de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient i Territori del Govern de les Illes Balears, que a través del centre de recuperació de fauna salvatge del GOB Menorca, ens ha permès disposar d’un gran número de tortugues mediterrànies recuperades en aquest centre, que permetran augmentar de forma important la presència d’aquest queloni al Parc Natural de Montsant, i de retruc, a Catalunya. Gràcies doncs a la col·laboració d’administracions i centres de recuperació aquest projecte camina amb pas ferm.

Recordar que la tortuga mediterrània, té una de les distribucions geogràfiques més reduïdes d’Europa Occidental. Catalunya juntament amb el País Valencià, són els únics territoris de la península Ibèrica que compten amb poblacions, focalitzades en sis espais naturals protegits: el Parc Natural de Garraf, el Parc Natural del Delta de l’Ebre, el Paratge Natural de l’Albera, El Parc Natural de la Serra d’Irta,  la Serra de Llaberia i el Parc Natural de Montsant.

L’espècie està greument amenaçada d’extinció a causa de la destrucció del seu hàbitat (incendis forestals) i la captura, encara hores d’ara, per a ser destinades al mercat de mascotes (il·legal). El seu futur a Catalunya,  passa per la conservació de l´única població natural present al Paratge Natural de l’Albera i per potenciar la creació de noves poblacions dins l’àrea de distribució històrica i potencial de l’espècie, amb l’objectiu d’establir una xarxa d’espais que li serveixin de refugi.

  
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...